Foto: Shelly Waldman Photography

Foto: Shelly Waldman Photography

7 tips til ildsjeler som vil starte en bedrift

Dipper er et billig og enkelt mobilselskap for små og mellomstore bedrifter. Vi tilbyr Telenordekning og supergod kundeservice. Våre kunder er driftige folk og bedrifter som vil gjøre en forskjell i sine bransjer og i sine lokalsamfunn. Alle bedrifter med Coop Bedriftskort får 10% rabatt hos Dipper. Vi tok en prat med Dipper-kunde og gründertrener Torill Bye Wilhelmsen i Vågå for å høre om hun hadde noen tips til deg som vil starte din egen bedrift eller allerede har gjort det. Skulle ikke forundre oss om tipsene kan være nyttig for alle typer bedrifter, egentlig?

Torill Bye Wilhelmsen er gründertrener i Fjellflyt AS og hjelper ildsjeler med å starte og drive lønnsomme og bærekraftige bedrifter, uansett hvor i landet de bor. Hun har hjulpet over 100 bedrifter med å lage et forretningskonsept på nettkurset Gründertrening så de kan leve av det de brenner for. Hennes bakgrunn er en mastergrad i økonomi, og hun har startet to bedrifter, vært næringssjef, har en sertifisering fra USA i strategi for små bedrifter og er mentor gjennom Innovasjon Norge/Connect

1. Dynamisk planlegging

Du løser mye med bare å planlegge det neste året. Bryte de store planene ned i fokusprosjekter, mål og delmål. Planen må være dynamisk, ikke strikt, sånn at man kan gripe muligheter som oppstår underveis. Men uten en god plan i bånn, blir det bare kaotisk og ikke dynamisk.

2. Selv om du starter bedrift alene, trenger du ikke være alene om å starte

Det betyr at når ting går opp og ned, ja, for gründerlivet er en berg og dalbane, da trenger du et nettverk av likesinnede gründere som kan hjelpe deg. Du får bedre lønnsomhet i bedriften med et nettverk rundt deg, og da får du også kvalitetssikret om idéene dine skal i søppelkassa eller på lanseringstavla. I tillegg kan nettverket åpne dører til endel nye kunder. En annen smart ting er å samarbeide med folk som har vært i gang lenger enn deg. Da låner du deres kredibilitet og lærer masse samtidig, det kan være både gøy og lønnsomt!

3. Det må være morsomt underveis

Er dere gode på å feire små suksesser? Hvis man venter med å glede seg til det store målet er nådd, og venter med å høste frukter av fem års-visjonen, så kan det bli en lang og traurig vei dit. Om du er bevisst på å feire at du mestrer stadig nye områder og utvikler nye egenskaper, får du det morsommere underveis. Det å feire er en viktig bærebjelke i det litt fluffy området «Selvledelse». Om du klapper deg selv på skulderen, tar en trommevirvel sammen med nettverket ditt på nett eller på café, tar en kakao med støttespillere i lokalmiljøet der du bor, så får du det morsommere på jobb. Det er mye artigere sammen.

4. Skaff deg en mentor

Når ting står stille, har jeg tro på at man må ha en mentor som kjenner bedriften din over tid, sier Torill. En som kjenner de planene du har og har hatt, kan gi kvalifiserte råd og ikke bare gjetting. Det å ha en mentor som vet hva som foregår på innsiden, kan uttale seg om hva du bør velge og gi motstand og støtte i passelige doser, det kan gjøre en stor forskjell for bedriften din.

5. Ikke gjør alt samtidig

Hvis det er en ting du skal gjøre mindre av; så er det å hive deg på for mange populære trender samtidig. Du trenger ikke prøve fire ting innen digital markedsføring samtidig, for eksempel. Strategi trumfer taktikk. Du må tørre å tenke langsiktig. Velge noen få, effektive virkemidler som fungerer for akkurat deg og ikke for naboen.

6. Ut og gå

Hvis du vil bli mer produktiv, kan du gå deg kreativ. 10 minutters gange/gåtur gjør deg mer effektiv de neste 90 minuttene. Ikke jobb lenger økter enn 90 minutter uten å røre på kroppen din. Medarbeidersamtaler og idémøter er perfekte å kjøre gående. Inviter kundene dine på gåmøte! Gående møter er bra for helsa, hukommelsen, humøret og produktiviteten. Og kreativiteten. De blir fem ting, det, bedre enn et Kinderegg. Det er bedre å være rød i kinna enn å ha rød bunnlinje 😊.

7. Jobb med noe som er meningsfylt for deg

Da gjør det ikke noe om at det er litt kjedelig innimellom, for det er fremdeles meningsfylt. Folk får endelig mye energi av å føle at noe er meningsfylt. Jeg liker å si at man skal dele ordet forandre i to; for andre. Mange små bedrifter vil gjerne gjøre noe for andre, gjøre livet til det bedre for sine kunder. Det man gjør mange av timene i døgnet, kan gjøre en forskjell forskjell for samfunnet rundt – for andre.

Torill om mobilselskapet Dipper

Fakturaen fra Dipper betaler jeg med glede hver måned! Jeg føler at de heier på min bedrift og at den er viktig selv om vi bare er to ansatte. Av egen erfaring vet jeg at Dipper er det beste valget for små bedrifter, og derfor har jeg anbefalt det til de 1500 gründerne som får nyhetsbrevet til Fjellflyt hver måned.

Det er aldri noe tull, jeg har god Telenordekning, full oversikt over hva jeg bruker av trafikk og taletid i appen, fleksibelt abonnement som jeg kan endre på kort varsel ved behov og det er alltid kort ventetid og en kvitrende blid stemme på kundeservice om det er noe jeg lurer på. Kort sagt kan jeg bruke tida på å sette ideene mine ut i livet. Før jeg byttet til Dipper brukte jeg mye energi på å irritere meg over mobilabonnementet og jeg følte meg lurt av lokketilbud. Dipper bare funker! https://www.dipper.no. Som Coop Bedriftskunde får du 10% rabatt på fakturaen. Ring til Dipper kundeservice på 06020 så hjelper vi deg over til Dipper.

Om Fjellflyt

Fjellflyt holder til i Vågå, ble etablert i 2014 og lager møteplasser for likesinnede gründere som vil leve av det de brenner for. På konferansen Plan A på Jevnaker planlegger du hele året på én dag, på Gründertrening nettkurs får du 1-til-1 hjelp til å lage et lønnsomt forretningskonsept, og neste år arrangeres den europeiske coworking-festivalen Coworking Heaven på Gjendesheim turisthytte i Jotunheimen.

 

Skjul

Du kan også benytte søknadskjema her .

Allerede kunde? Ta kontakt på telefon (+47) 66 85 86 55